Vragen?
Stuur een appje!

Een kat in huis: ervaring en tips

Als jullie ons volgen op instagram weten jullie dat we sinds een paar weken een kat in huis hebben. Het is onze eerste keer dat we een kat in huis hebben. Omdat er misschien nog lezers in onze voetsporen treden dacht ik dat het leuk zou zijn om een artikel te schrijven over wat je in huis zou moeten hebben als je een kat/poes gaat halen. Ga je dus misschien eentje in huis halen in de toekomst? Lees dan snel verder.

Jeffrey en ik hebben vroeger honden gehad en ik kan je wel zeggen een kat is totaal geen hond. Hij doet lekker zijn eigen ding, komt knuffelen als hij dat wil en hij kan geen pootje geven op commando. Hij gaat tenminste wel op zijn eigen kattenbak en je moet er niet mee naar buiten als het pijpenstelen regent. Omdat we op 3 hoog wonen hebben wij hebben gekozen om onze Newt binnen te houden. Dit wil wel zeggen dat we hem de nodige beweging moeten geven, anders wordt meneertje zo dik als Garfield de kat. Dit kan je oplossen door genoeg met hem te spelen en de nodige beweging te geven.
Als je een kat of poes gaat halen moet je echt bedenken dat je dit diertje voor een hele poos bij je zal houden en je zal er zorg voor moeten dragen, koop dus nooit impulsief een dier!
Wat sommige mensen ook soms niet weten is dat een poes een vrouwtje is en een kat een mannetje. Ik gebruikte voorheen ook de term kat voor alle katten die ik zag. Tot ik me dus meer ging verdiepen in de wondere wereld van deze beestjes.

Voordat we Newt in huis kregen hebben we ons goed ingelezen en informatie gekregen van mensen die al ervaring hadden met een kat. Wij hebben Newt bij mensen gaan halen die een nestje hadden. Maar je kan gerust een poesbeest uit het asiel halen of bij een fokker. Aan jou de keus. Op het internet kan je genoeg informatie vinden waar je op moet letten als je een kat koopt.

Van krabpaal tot etensbakje, wat hebben wij gekocht voor Newt naar huis kwam? 


Allereerst moet je een reismandje hebben om je kitten te gaan ophalen, best leg je er een dekentje of handdoek in zodat het diertje zich lekker kan leggen. Ook is een reismandje nodig als je naar de dierenarts gaat. Het kan ook handig zijn om dit mandje ergens te zetten in het zicht, zodat je beestje er makkelijk in en uit kan als je thuis bent, want als je poesbeest doorheeft dat dit mandje enkel gebruikt gaat worden als hij naar de dierenarts gaat, nou succes om hem in het mandje te krijgen.
Een kattenbak is een echte must voor je kat. Wij gebruiken de Peewee bak met houtkorrels. Deze bak heeft een bodem met gaatjes, de korrels worden zaagsel wanneer de kat plast en dit zaagsel valt in het onderste deel van de bak. Het is handig in gebruik, je moet niet de hele bak proper te maken, de korrels gaan langer mee dan grind en je ruikt de plas niet van de kat. Het kan wel zijn dat je kat die korrels niet graag heeft.
Katten zijn echt propere dieren. Ze wassen zichzelf en plassen in de kattenbak, als het voorkomt dat jouw poesbeest een ongelukje heeft mag je NIET boos worden. Als ze naast de kattenbak of ergens anders poepen of plassen kan dit op verschillende zaken wijzen. Bijvoorbeeld de houtkorrels zijn ze niet gewoon, verandering van eten, teken van ziekte, ouderdom,….
Valt het te vaak voor dat je kat een ongelukje heeft, ga je beter eens langs bij je dierenarts om ziekte uit te sluiten.
Wanneer je een kitten hebt moet je deze ook voor een bepaalde tijd leiden naar zijn kattenbak, na een tijdje is hij zindelijk en kan hij alleen de weg naar zijn bak vinden. Als je kat toch een ongelukje voorheeft moet je het meteen opruimen en de geur ongedaan maken. Ik kuis eerst het plasje op met keukenrol, daarna gebruik ik een allesreiniger en spray ik azijn en wrijf ik alles droog. Als laatste dep ik ook alcohol op de plaats, die verwijdert de laatste restjes geur. Newt heeft nog maar 1x een plasje gemaakt en is nooit nog op die plaats geweest. Sindsdien plast hij mooi in de kattenbak en is hij zindelijk.
De kattenbak maken we trouwens elke week proper met afwasmiddel, goed afspoelen, daarna gebruiken we bleek en spoelen we alles goed af. Katten zijn blijkbaar dol op bleek geur, als je kat dus de weg niet vind naar de kattenbak kan je desnoods de bak eens kuisen met bleek.

Een krabpaal is ook een must, eentje waar ze kunnen op springen, desnoods slapen en hun nageltjes in kunnen zetten (zo dat je meubels gespaard blijven) en natuurlijk speeltjes en een eten- en drinkbakje.

Qua eten moet je zelf even kijken wat je poesbeest aangeeft, wij geven enkel brokjes, maar je kan evengoed brokjes en nat voer geven. Het is even kijken, want sommige katten eten enkel bepaalde types van eten, lusten sommige dingen niet of kunnen bepaalde voeding niet verdragen.

Speeltjes hoeven niet duur te zijn en heel veel hebben ze ook niet nodig, een kat kan snel uitgekeken raken op iets. Wij hebben vooral balletjes waar hij achter kan lopen en kleine muisjes. Maar je kan ze ook plezier doen met kartonnen dozen, wc rolletjes en zelfs het gele omhulsel dat je kan vinden in het eitje van kinder surprise. Jeffrey heeft zelfs een super leuk kasteel gebouwd voor Newt waar hij regelmatig in te vinden is.

Naast al deze zaken mag je ook niet vergeten dat je in het begin regelmatig naar je dierenarts moet voor pilletjes om te ontwormen en inentingen. Ook hebben we een nagelknipper en borstel gekocht. Elke week borstelen we zijn haren en als de nagels te scherp of te lang zijn knippen we ze ook, maar je kan dit ook door de dierenarts laten doen, aangezien sommige katten dit echt geen pretje vinden. Ook werd ons aangeraden om op jonge leeftijd ze al te laten wennen aan een tandenborstel, tandproblemen komen meer en meer voor bij katten en dan is tanden poetsen wel goed voor het gebit van je kat. Ook hier kan je het de dierenarts laten doen. zeker niets forceren, want een kat blijft een kat met een eigen willetje.

Als je nog nooit een poesbeest hebt gehad is het toch even wennen aan het gedrag van de kat. Zoals het mauwen (al kom je er snel achter wanneer ze aandacht willen of in nood zitten). Je ziet dat ze verschillende stadia hebben van spelen, van rustig tot wild en het is fantastisch als ze op je komen liggen om lekker te slapen.

Het is trouwens een fabel dat je je kat echte melk mag geven, de meeste katten zijn lactose intolerant en kunnen toch ziek worden. Geef ze daarom water of melk dat speciaal gemaakt is voor je beestje. De darmen van de kat zullen je dankbaar zijn ;).

Kortom het is echt een plezier om een kat of poes in huis te halen. Je moet er natuurlijk tijd en geld insteken, maar je krijgt er zo veel voor terug. Je smelt gewoon als je een kleine kitten ziet en het is een vriendschap voor het leven. Het is fijn om een maatje in huis te hebben en geef nu toe je komt toch helemaal tot rust als je poesbeest lekker bij je komt liggen en je hem/haar kan strelen. Hierna ben je vast en zeker helemaal zennnn 😉

Zo dit was het een beetje in grote lijnen, als er nog vragen zijn mag je die gerust stellen, ik beantwoord ze graag. Heb jij een huisdier of ben je van plan om eentje in huis te namen, laat het gerust achter bij de reacties.

Groetjes

 

 

2 gedachten over “Een kat in huis: ervaring en tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.beautyandthemakeup.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 2 reviews.